Lumea animala a Moldovei. Vol. 1. Nevertebrate. Ion Toderas, Mihail Vladimirov

Lumea animala a Moldovei. Vol. 1. Nevertebrate. Ion Toderas, Mihail Vladimirov
Preț: 76,30 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 200
Categoria: Enciclopedii

DESCRIERE

Editia prezinta o caracterizare sintetica a particularitatilor biologice si ecologice ale speciilor dominante de animale nevertebrate, raspandite in spatiul Republicii Moldova: protozoare (fiinte monocelulare), spongieri (bureti), celenterate (animale cu celule urzicatoare), plathelminti, nemathelminti si anelide (viermi plati, cilindrici si inelati), briozoare (muschi acvatici), moluste (melci si scoici), artropode (crustacee, arahnide, miriapode si insecte), care au un rol important in natura si in viata omului, contribuind la mentinerea echilibrului ecologic in ecosistemele acvatice si terestre.

Colectia de carte „Lumea vegetala si lumea animala a Moldovei” include rezultatele cercetarilor stiintifice complexe (taxonomice, biologice, ecologice si corologice), efectuate pe parcursul ultimelor 5 decenii asupra biodiversitatii naturale a Republicii Moldova. 
Colectia este o editie originala, enciclopedica si de popularizare a tezaurului floristic si faunistic autohton, scrisa de catre savanti-biologi ai Academiei de Stiinte si ai unor institutii superioare de invatamant din Republica Moldova (in total peste 50 de autori).
Lucrarea reprezinta o evaluare actuala a florei si a faunei Moldovei, bazata pe cercetari de monitorizare ecologica de ultima ora, care au fost intreprinse in ecosistemele Republicii Moldova. Aceasta a oferit posibilitatea de a aprecia starea ecologica actuala a florei si a faunei si factorii ecologici care au determinat modificarile respective, fapt care permite elaborarea masurilor efective de protectie si folosire rationala si durabila a resurselor vegetale si animale autohtone.

 
Colectia este alcatuita din 8 volume, repartizate pe doua serii:

Lumea vegetala a Moldovei
vol. 1. Ciuperci. Plante fara flori
vol. 2. Plante cu flori-I
vol. 3. Plante cu flori-II
vol. 4. Plante cu flori-III

Lumea animala a Moldovei
vol. 1. Nevertebrate 
vol. 2. Pesti. Amfibieni. Reptile
vol. 3. Pasari
vol. 4. Mamifere

Biodiversitatea, prezentata din perspectiva autecologica si in ordine filogenetica, este expusa, sistematic, la nivel de regn, increngatura, clasa, ordin, familie si specie
Speciile reprezentative sunt descrise conform unui algoritm unic: aspectul exterior, raspandirea, habitatul, particularitatile biologice si ecologice, rolul in natura si in viata omului, frecventa si factorii limitativi.
Fisele biologice, prezentate pentru fiecare specie, sintetizeaza parametrii statistici ai speciei respective si pot fi folosite la crearea unor baze de date computerizate. 
Daca in „Cartea Rosie a Republicii Moldova” sunt prezentate speciile periclitate si vulnerabile, atunci colectia „Lumea vegetala si lumea animala a Moldovei” descrie cvasiintegral flora si fauna republicii atat din punctul de vedere al speciilor aflate in declin ecologic, cat si al speciilor care se afla intr-o stare ecologica satisfacatoare, dar au nevoie de a fi cunoscute si protejate de intreaga societate. Anume din aceste considerente, colectia in cauza poate fi numita „Cartea Verde” a Republicii Moldova
Editarea colectiei a inceput in anul 2003 si a fost finisata in anul 2007. Volumul integral al colectiei constituie 160 de coli editoriale, inclusiv material ilustrativ: 2 464 de fotografii color inedite si 233 de desene. In total, 1 492 de pagini de carte, in care sunt descrise: 49 de specii de ciuperci, 118 specii de plante fara flori, 524 de specii de plante cu flori, 180 de specii de nevertebrate, 80 de specii de pesti, 13 specii de amfibieni, 12 specii de reptile, 201 specii de pasari, 70 de specii de mamifere.
Valoarea lucrarii rezida in imbinarea caracterului cognitiv general cu cel metodologic si practic, prezentand o mare parte a patrimoniului natural intr-o forma sistematizata si care va putea fi solicitata pe parcursul a cel putin cateva decenii, cu reeditarile si actualizarile de rigoare.
Colectia se evidentiaza de alte carti din acest domeniu prin: forma eleganta de prezentare, riguros elaborata si ingrijita sub aspect editorial; materialul fotografic inedit, selectat special pentru aceasta editie; executarea editorial-poligrafica de exceptie; precum si rigurozitatea sub aspect stiintific si accesibilitatea pentru cititorul de orice varsta, care se intereseaza de flora si fauna basarabeana.
In acest sens, colectia este una de unicat in spatiul Europei Centrale si de Est.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0364 sec