Cei cinci români care au strălucit la Paris. Ionescu, Cioran, Eliade, Brâncuși, Enescu - Boerescu Dan-Silviu

Preț: 14,99 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-992-079-4
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 160
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Încă de la jumătatea secolului al XIX-lea, tinerii români plecau la Paris ca să uimească elitele din „Orașul Luminilor”.

Tradiția a continuat și în prima parte a secolului XX și o nouă pleiadă de personaje uimitoare cu rădăcini valahe, moldave și transilvane au luat cu asalt Capitala Franței.

Între ei, titanul teatrului absurd – Eugen Ionescu (a cărui mamă era ea însăși franțuzoaică), filosoful Silogismelor amărăciunii – Emil Cioran (cel care a copilărit la Coasta Boacii ajungând să fie considerat cel mai mare stilist al limbii franceze moderne), marele istoric al religiilor Mircea Eliade (care a revenit anual de la Chicago, pentru vacanțe, la Parisul atât de iubit din tinerețe), sculptorul de geniu al Păsării Măiestre – Constantin Brâncuși (al cărui atelier se află acum, reconstruit, în fața Muzeului Beaubourg) și muzicianul fabulos George Enescu (compozitorul operei Oedip și cel mai mare violonist al timpului său)… Cu toții au avut, însă, biografii controversate, cu ciudățenii incredibile, slăbiciuni omenești mai mult sau mai puțin condamnabile și, uneori, derapaje greu de explicat!

 

„Ai noștri tineri la Paris învață…”

Eugen Ionescu, pe jumătate „Eugène Ionesco” sau „tinicheaua românității” asumate genial

Emil Cioran sau „A quoi bon quitter Coasta Boacii?”

Mircea Eliade – imposibila întoarcere Constantin Brâncuși și scandalul falic al Prințesei X

George Enescu, sclavul unei Prințese îndrăgostite de un Satir neiertător

 

ROMÂNI ȘI ROMÂNCE CARE AU SCHIMBAT LUMEA (20 volume)

Fără a inventa false merite și priorități inexistente în enciclopediile serioase, destui români și destule românce au impresionat lumea – sau, măcar, Europa! – cu performanțele lor în diverse domenii, de la impunătoarea cultură de profunzime la seducătoarea industrie a entertainmentului profan, fără a neglija domenii precum sportul de performanță, medicina de pionierat sau aventurile exploratorii în diferite zone abisale și necunoscute muritorilor de rând.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0346 sec