Aventurieri și exploratori români pe toate continentele - Boerescu Dan-Silviu

Aventurieri și exploratori români pe toate continentele - Boerescu Dan-Silviu
Preț: 14,99 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-992-116-6
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 144
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Emil Racoviță (1868-1947) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926-1929. Participă ca naturalist la expediția antarctică belgiană (1897-1899) la bordul navei Belgica. În 1920, înființează la Cluj primul Institut Speologic din lume. Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat pentru un turism care să respecte natura se materializează în anul 1926, când fondează Oficiul Național de Turism (ONT), oficializat prin decret regal.

Turistul care merge în Ţara de Foc descoperă Munţii Lahovary, Manu şi Rosetti, Carmen Sylva, Punta Sinaia. Sunt denumiri pe care le-a dat Julius Popper, un explorator român de origine evreiască.

Un tânăr evreu din Bucureşti, Julius Popper, a cucerit Ţara de Foc, după ce i-a smuls aurul din adâncuri. A bătut monedă proprie şi a emis timbre. Cuceritorul a sfârşit ucis în locuinţa sa din Buenos Aires.

Un ardelean din Ivești, Bistrița-Năsăud, fiu de grănicer, era, în 1900, comandantul suprem (generalissim) al armatei Transvaalului, republică din Africa de Sud (fondată de foștii coloniști olandezi – burii) care lupta împotriva Angliei coloniale. Legendele, consemnate de documentele vremii, spun că în timpul acestui război dur, fiind în imposibilitatea să se mai aprovizioneze cu muniție din cauza blocadei britanice, burii din ținutul de nord, adică din Transvaal (Pretoria și Johannesburg fiind orașele cele mai cunoscute), și-au confecționat muniția din materialele avute la dispoziție la fața locului, adică și-au făcut gloanțe din aur.

‒      Nemaipomenitele aventuri ale românilor care au bătut lumea în lung și în lat

‒      Julius Popper, românul care a bătut propria monedă cu aurul Țării de Foc

‒      Emil Racoviță – cu primul ONT în Antarctica

‒      Marii călători ai unei mari familii româno-fanariote: Elena Ghica (Dora d’Istria) cocoțată pe Mont Blanc și Dimitrie Ghica-Comănești traversând „Fluviul leoparzilor”

‒      Generalul Louis Botha, năsăudeanul care a tras cu gloanțe de aur?

‒      Spătarul Milescu, exploratorul Siberiei și Mongoliei, omul care l-a sfidat pe Împăratul Chinei

ROMÂNI ȘI ROMÂNCE CARE AU SCHIMBAT LUMEA (20 volume)

Fără a inventa false merite și priorități inexistente în enciclopediile serioase, destui români și destule românce au impresionat lumea – sau, măcar, Europa! – cu performanțele lor în diverse domenii, de la impunătoarea cultură de profunzime la seducătoarea industrie a entertainmentului profan, fără a neglija domenii precum sportul de performanță, medicina de pionierat sau aventurile exploratorii în diferite zone abisale și necunoscute muritorilor de rând.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0318 sec